6+1 стъпки да продължиш напред


6+1 стъпки да продължиш напред

Време ли е да продължиш напред с живота си?

 

Беше (и продължава да е) тежка година. Ситуацията е безпрецедентна и без ясни перспективи за бъдещето. 


Какво изпитваш в момента?


Независимо от това какви емоции изпитваш, искам да ти кажа, че имаш право на тях. 


Затворени пространства, отдалеченост от близките и приятелите, home office, прекъсващ интернет, лениви колеги, готвене, чистене, ограничено пътуване, забрани за събирания на повече хора… всичко това идва в повече, нали?


Има много неща, които са извън твоя контрол, но въпреки това има и неща, които можеш да направиш, за да разбереш, оцениш и подкрепиш емоционалното и физическото си здраве в момента и да продължиш напред.


В тази статия искам да ти покажа 6+1 стъпки, които ще ти помогнат да продължиш напред с живота си, независимо какво се случва около теб.

 

Стъпка 1: Признай и оцени собствените си чувства и емоции.


Независимо дали се чувстваш гневна, изплашена, безпомощна, самотна или разочарована, има част от теб, която се нуждае от време и пространство, за да преживее това, което се случи и продължава да се случва. И изглежда по един начин за теб и по съвсем различен за другите. 


Почети себе си като си дадеш разрешение да се чувстваш по начина, от който имаш нужда да се чувстваш. 


Толкова много от нас изпитват разочарование, раздразнение и гняв, защото нещата, които са очаквали с нетърпение, са отменени, отложени за известно време или изобщо няма да се случат. 


Лесно е да попаднеш в клопката на позитивното мислене, че всичко е за добро и да философстваш до безкрай как така всъщност е по-добре, а вътрешно да се изяждаш от гняв и раздразнение. 


Позитивната нагласа е изключително важна и аз съм първата, която ще я защити, но в този момент е необходимо да спреш да гледаш в бъдещето и да си дадеш ясна сметка за настоящия момент и за начина, по който се чувстваш тук и сега. 


Как можеш да го направиш?


Независимо дали живееш сама или имаш семейство, можеш да откриеш 15 минути дневно, за да останеш насаме със себе си и мислите си. 


Много майки с малки деца споделят, че им е трудно да останат дори за миг сами и аз ги разбирам, но искам да ти кажа следното. Всеки човек има нужда от лични граници и една от основните роли на родителите, на майката е да научи децата си на това умение.


А това може да стане само и единствено чрез личен пример, чрез разговори и поставяне на известни правила. Можеш да тестваш няколко различни подхода и да откриеш това, което работи най-добре за теб. 


Това, между впрочем, важи и за твоята половинка. Много жени се страхуват да кажат на мъжете си, че имат нужда да останат насаме със себе си, за да възстановят душевното си равновесие.


Не бъди като тях, всеки има нужда от време насаме. И когато е направено по правилния начин, може само да подсили една връзка.


Ето няколко минути откъде да намериш 15 минути за себе си:


Как да използваш тези 15 минути?


Обърни вниманието си навътре към себе си. Запитай се какво чувстваш наистина. В началото може да е некомфортно или да се страхуваш да го направиш, но ако опитваш отново и отново, с времето ще става по-лесно.

 

Ако дълго си планирала пътуване, което се е провалило или си възнамерявала да смениш работата си, но плановете ти са се объркали, е нормално да се чувстваш ядосана, разочарована или огорчена.


Ако си загубила работата си или се страхуваш, че това може да се случи, признай го пред себе си. 


Ние, българите сме доста суеверни и вярваме, че не трябва да изричаме на глас или дори на ум страховете си, за да не ги предизвикаме, но това не означава, че дълбоко в себе си не ги преживаваме без същевременно да се освобождаваме от тях.


Затова дай си време да оцениш чувствата и емоциите си и след това да ги преработиш. Позволи си да си нещастна известно време, но поеми и отговорността за това и не го превръщай в твоето ново аз. 


Човешките същества имат способността да изберат своето поведение, което ни води и до стъпка 2.


Стъпка 2: Спри да прехвърляш отговорността върху другите.


Понякога (често) е много лесно да прехвърлиш отговорността за ситуацията върху другите - правителство, световни сили, конспирация, партньра, децата, здравеопазването и ред други. 


Ситуацията в момента е много по-емоционална, отколкото е обикновено и затова обърни специално внимание дали не обвиняваш другите за собствените си емоции.


Опитваш ли се да контролираш всичко до последната подробност в работата и ежедневието си?


Опитваш ли се да прехвърляш върху другите собствените си емоции?


Бъди нащрек за мисли като “Ако Х, спре да прави това или онова, ще съм по-спокойна.” Това е особено важно, когато става дума за близък човек и неговото поведение не те е дразнело доскоро.


Отстъпи крачка назад и се запитай дали това наистина е така или има нещо друго, което те тревожи или те кара да се чувстваш зле.


Много изследвания показват, че хората често не разпознават истинските си емоции и ги бъркат една с друга. 


Знай, че ти самата си отговорна за начина, по който се чувстваш, откликваш или действаш в ситуацията. 


Ако поемеш тази отговорност, имаш истинската възможност да се научиш и да израснеш от това, което преживяваш в момента.


И ако това не помага, задай си въпроса каква е вторичната полза за теб от това да се чувстваш по начина, по който се чувстваш. 


Често, когато задам този въпрос, много от моите клиенти се шокират, но след това откриват скритите ползи от ситуацията - например не носят отговорност, другите се грижат за тях, не се налага да предприемат действия и ред други. 


Като терапевт знам, че колкото по-бързо откриеш ползата от негативната ситуация, толкова по-лесно ще се справиш с нея.


И така стигаме до стъпка 3.


Стъпка 3: Прояви съчувствие към себе си и другите.


В настоящата ситуация няма да си постоянно в топ форма и кондиция и това е очаквано и нормално. Важи както за теб, така и за останалите около теб. Затова прояви съчувствие и разбиране към себе си и към другите и знай, че в подобни моменти всичко, което се изисква е просто да не губиш посоката. 


В работат си с моите клиенти ги уча, че всеки прави най-доброто, на което е способен във всеки един момент според разбиранията и възможностите, които има в момента, макар и да не изглежда така.


Когато погледнеш от тази перспектива, ще можеш да приемеш себе си и другите като такива, каквито са в действителност - човешки същества, които търсят своя път напред. 


Една от малко познатите страни на стреса е, че в подобни трудни моменти, ние се свързваме по-дълбоко с другите и охотно помагаме. 


Виждаме подобни примери всеки ден. Трудните ситуации като настоящата пандемична обстановка ни дават възможност да разберем, че наистина всички сме заедно и зависим един от друг. 


Не можем сами. Можем да се преструваме, че можем, но рано или късно разбираме обратното. 


А когато покажем състрадание към другите, те изпитват същото към нас. 


Стъпка 4: Направи реалистична оценка на очакванията, които имаш.


След като си обърнала внимание на чувствата си и си определила, кой носи истинската отговорност за тях, е време да разгледаш какви очаквания имаш.


Често имаме очаквания към другите за начините, по които те ще отговорят на нашите нужди, без да сме си направили труда да комуникираме тези нужди правилно и то на глас.


Очакваме, че те ще се сетят и оставаме разочаровани и наранени, когато не го направят. 


Приемаме го лично и страдаме от това. 


Случвало ли ти се е да получаваш подарък, който не харесваш, просто защото твоята половинка няма представа какво искаш? За това говоря. Умението да кажеш просто и ясно какви са твоите нужди, потребности и желания по правилен и градивен начин. 


Има огромна разлика между “Ти никога не ми помагаш вкъщи” и “Моля те, помогни ми да разчистя, защото имам нужда да си поема малко дъх”.


Никой не знае какво се случва в главата ти, докато не го изречеш на глас. Запомни го и го използвай по-често. В началото ще е трудно, но с практиката става по-лесно. 


И стигаме до стъпка 5.


Стъпка 5: Открий доброто в ситуацията.


Във всеки труден момент или ситуация има скрити уроци или ценности, които чакат да бъдат разкрити.


Сега е моментът да погледнеш надълбоко и да откриеш кои са твоите. И ако не ги намериш, да знаеш, че не търсиш достатъчно упорито.


Може би си мислиш “Какво добро мога да открия като тази, когато съм на път за загубя работа или откачам от престоя вкъщи?”


Краткият отговор е много. Просто се върни назад към предишните стъпки и се запитай какво можеш да направиш, за да промениш това. Винаги има нещо, което зависи само от теб и никой друг, но трябва да пожелаеш да го потърсиш. А когато го откриеш, да го направиш!


Днес имаш прекрасната възможност да видиш какво не работи в живота ти и да направиш план как да го подобриш.


Стъпка 6: Продължавай напред!


И най-важният въпрос тук е не колко зле се чувстваш в момента, а как да направиш така, че да излезеш от ситуацията по-силна и уверена в себе си. 


Изборът дали да останеш тук или да продължиш напред е само твой и ти си тази, която трябва да вземе това решение. 


Ако решиш да израстнеш, потърси примери в живота си, при които си проявила истинска физическа, психическа и емоционална устойчивост и почерпи сили от тях. Бонус стъпка: Потърси помощ


Ако не знаеш как да го направиш, свържи се с мен за кратка опознавателна среща (безплатна за теб) и на нея ще ти помогна да овладееш емоциите си и да определиш действията, които трябва да предприемеш.

 


Гергана Радович

Холистичен терапевт, специалист по съня и преподавател по ТЕС

 

 
 
 
 
Здравей,
Аз съм Гергана Радович
Холистичен терапевт, преподавател по ТЕС и мастер Ти-Тап треньор

Основател на Enepsy.bg и дългогодишен експерт по енергийна психология, ТЕС и управление на съня. Успешно помагам на хора, които страдат от безсъние, стрес и напрежение, да открият спокойствието и баланса в живота си. 
Запази час за консултация

Тагове: Стрес и тревожност