Как да се освободиш от напрежението на работа и вкъщи


Как да се освободиш от напрежението на работа и вкъщи

Работата ми на терапевт ме среща с много различни хора – предприемачи, хора от корпоративния свят, лекари, учители, инструктори, други терапевти – и забелязвам една тема, която се проявява като много обща за всички тях. Тази гореща тема е колко напрегнати, претоварени, преуморени и изтощени са повечето активни хора заради непрекъснатото усещане, че „имам твърде много неща да свърша / не мога да спра точно сега“.

 

И ти ли си една от тези жени, които не могат да спрат да правят нещо и просто да починат?

 

От време на време всеки от нас изпитва умора и претоварване. И понеже усещането е неприятно, ние сме склонни да го отчитаме като негативно и дори като слабост. Не се осмеляваме да признаем пред себе си, че сме претоварени, а още по-малко искаме да споделим това на глас с околните, което ни изолирани и ни кара да се чувстваме самотни, като увеличава допълнително чувството на напрежение и претоварване.

 

Така, вместо да потърсим и получим помощ от семейството, приятелите, работодателят или дори специалист, ние се изолираме и изтощаваме физически и психически до краен предел. 

 

Причини за възникването на чувство на напрежение и претоварване у активните хора

Защо причиняваме това на себе си? 

 

Първоначално този синдром възниква в работна среда, но лесно се премества към нашия личен и персонален живот. Обикновено поемама няколко проекта наведнъж с добри намерения, но лесно можем да изгубим равновесие, ако не си направим ясен и изпълним план за балансиране на работата и делегиране на задължения, когато е необходимо. 

 

Приключването на проекта на време, писането на статията за блога, насрочването на работни срещи, създаването на рекламна брошура или приключването на тримесечния маркетингов план са много важни – но създаването на балансиран личен живот е също толкова важно. 

 

Какво съобщение ти изпраща чувството на напрежение


Вярвам, че всяка ситуация в живота ни – особено негативните - ни носи определено послание и ако се вслушаме в него, имаме значителен шанс да подобрим живота си. 

 

Това е скритият сигнал и зад чувството на преумора и напрежение, което може би изпитваш в момента. То ти казва да нанесеш някои промени в живота си преди да е станало прекалено късно. Вече за никого не е тайна вече, че основните причини за огромна част от сериозните и не толкова сериозни заболявания се дължат на стреса и напрегнатия начин на живот. 

 

Първоначално промяната може да изглежда страшна и дори невъзможна, но веднъж след като си взела решението, тя става много по-лесна.

 

 

Предлагам ти няколко стъпки, базирани на работата ми с клиенти, които се чувстват претоварени, преуморени, отчаяни и на ръба на бърнаута.Тези стратегии ще ти помогнат да откриеш действията, които трябва да предприемеш, за да промениш поведението си, а оттук и резултатите, които постигаш.

 

Стъпки за освобождаване от напрежението и претоварването

Когато се почувстваш особено напрегната, последвай стъпките по-долу. Това ще ти помогне да преодолееш чувството на напрежение, претоварване и тревога и ще ти дадат сили да се фокусираш върху най-важните за теб действия и области в живота. Така ще можеш да вземаш обмислени и балансирани решения за ценните за теб неща, свързани с баланса между работа и личен живот. 

 

За да направиш промяната на навиците си трайна, отделяй време ежедневно за следването на тези стъпки.  

 

Стъпка 1: Почини си за малко

Спри за малко това, което правиш, и си почини. Разходи се, седни на някоя пейка в парка или градината, медитирай, дишай дълбоко, иди на кино, обади се на приятел за кафе, почети хубава книга или сподели с някого какво преживяваш.

 

 

Моят предпочитан начин за релаксиране в подобен момент са техниките за емоционална свобода (ТЕС). ТЕС е техника за намаляване на стреса и напрежението, която носи облекчение в рамките на няколко минути и може да се прилага навсякъде.

 

Ако не си чувала досега за ТЕС, в тази статия ще откриеш повече по темата.

 

Техники за емоционална свобода (ТЕС) - приложение, основни точки и конкретни рецепти

 

Стъпка 2: Делегирай задължения на останалите 

Често смятаме, че ние сме единствените, които трябва да свършим всичко, защото никой друг не може да постигне нашите стандартни на качество. В действителност това е скрит знак за страх от загуба на контрол и чувство на тревожност

 

И двете са особено характерни за нас, жените. Много бизнес дами, които са и майки, съпруги, домакини и прочие, си поставят недостижими цели от типа на: да съм много добра в работата си на пълен работен ден, да постигам професионалните си цели, да съм отлична майка, съпруга, приятелка, да посрещам често гости, да готвя и се грижа за дома си сама и той винаги да свети…

 

Познато ти е, нали? Нищо чудно, че се чувстваш изтощена и изтормозена

 

Ето как да го преодолееш. 

 

Вземи лист хартия и направи две колони. В едната напиши всички спешните неща, които трябва да свършиш през тази седмица на работа и у дома, а в другата посочи на кого какво можеш да делегираш. За себе си остави само тези, които наистина е критично важно да свършиш сама. 

 

Тук можеш да включиш колегите, децата, съпругът, родителите или допълнителни помощници. 

 

Слагането на масата за вечеря, купуването на подарък за колежката, техническата обработка на текста за сайта може и да не са сред тях. Ключът тук е да се съобразиш с това, което е най-важно за теб в твоята конкретна ситуация.

 

Стъпка 3: Елиминирай, елиминирай, елиминирай…

Всеки ден в електронната ми поща пристигат десетки ненужни имейли, които дори не отварям. Убеждавам се, че те съдържат полезна информация, която бих могла да използвам, но така и не стигам до тях. Сигурна съм, че и при теб е така, но хаосът в електронната поща лесно се прехвърля на бюрото, в стаята и в живота ти.

 

Затова отдели време да се отпишеш от всички ненужни сайтове за пазаруване и рекламни имейли, подреди бюрото си, гардероба и стаята си. Спри да ходиш на срещи, които само те натоварват, включително и работни (стига да можеш). Откажи се от дейности и организации, които изпиват енергията ти, и запази усилията си само за тези, към които изпитваш истинска страст. 

 

Стъпка 4: Обгради се с избрани хора

Редуцирай кръга на приятелите си и поддържай връзка само с тези, които те карат да се чувстваш добре и повдигат духа и енергията ти. Помни, че ти и твоят успех сте средно аритметично на поведението и успеха на петте човека, с които прекарваш най-много време.

 

Тази е една от най-тежките стъпки за много от моите клиенти. Често те ми споделят, че имат приятели от детинство, общуването с които много им тежи, но не могат да спрат да го правят. 

 

Имаш ли приятелка, с която не можеш да спреш да се виждаш, въпреки че отдавна няма какво да си кажете?

 

Изпитваш ли вина, срам или страх от мисълта да спреш да го правиш?

 

Ако отговорът ти е ДА, дори само на единия въпрос, знай, че няма нищо лошо в това. Ние всички се променяме и израстваме като хора. Ако в детството, училището или университета сме имали едни интереси, то в по-зряла възраст те се променят. Ние и нашите приятели гледаме в различни посоки, гоним различни цели и вървим по-различни пътища

 

Няма смисъл да изтезаваш себе си, да губиш време, сили и енергия, когато можеш да вложиш всичко това в приятелства и отношения, които ти носят радост и развитие. 

 

 

И така, кои са петте човека, с които прекарваш най-много време? И ако не ти харесва това, което виждаш, как би могла да го промениш?

 

Стъпка 5: Открий най-важното нещо за теб в живота ти

Ако искаш да имаш смислен и балансиран живот, трябва да положиш усилия да го постигнеш. Започни с определяне на това, което е най-важно за теб в този момент, и се погрижи действията да потвърждават думите ти.

 

Вместо финал


Какво ще предприемеш още днес, за да промениш живота си? Много често тази промяна може да бъде стресираща, затова имам подарък за теб!

 

 

 

Започни още днес с МОЯ БЕЗПЛАТЕН ПОДАРЪК ЗА ТЕБ!


В него ще откриеш моите 7 изпитани и много практични стъпки за преодоляване на стреса с по-малко от 30 минути на ден!

 
 
 
 
7 ИЗПИТАНИ СТЪПКИ
ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА СТРЕСА
 
 
 

 

 

 

Други статии по темата

 

Преодолей страха от промяната

 

Поеми контрол върху живота си с ТЕС

 

 
 
 
 
Здравей,
Аз съм Гергана Радович
Холистичен терапевт, преподавател по ТЕС и мастер Ти-Тап треньор

Основател на Enepsy.bg и дългогодишен експерт по енергийна психология, ТЕС и управление на съня. Успешно помагам на хора, които страдат от безсъние, стрес и напрежение, да открият спокойствието и баланса в живота си. 

Тагове: ТЕС, Стрес и тревожност, Най-нови