Защо си струва да правиш това, което обичаш


Защо си струва да правиш това, което обичаш

Каква искаше да станеш, когато пораснеш?

 

Сигурна съм, че докато си била дете, другите са ти задавали този въпрос многократно. Имаше ли готов отговор или всеки път казваше нещо различно?

 

Каква да стана?

Всички ние мечтаем да станем като хората, на които се възхищаваме по един или друг начин. Аз исках да стана медицинска сестра (като майка ми), инженер (като баща ми), може би учителка (мечтата на баба ми) и космонавт (имах една играчка ракета, която много обичах). Всеки път, когато ме питаха „Каква искаш да станеш?“ отговарях по различен начин.

 

Вероятно и ти си искала да бъдеш лекар, учител, пожарникар или рокзвезда. Какво се случи? Как животът, който имаш в момента, се съпоставя с това, за което си мечтала като малка?

 

Ако си любопитна как се реализираха моите мечти, прочети поста до края. Там ще откриеш и покана за безплатно мини видео обучение на тема „Как да интегрираш ТЕС в твоята терапевтична практика“.

 

Познавам хора, които от деца мечтаят за едно-единствено нещо и го реализират като възрастни. Имам познат, който винаги е мечтал да бъде застраховател, дори преди да знае какво означава това, и сега е сред най-успешните в България. Имам приятели лекари, които винаги са знаели, че ще станат лекари.

 

две деца мечтаят

 

И разбира се, имам още повече познати и приятели, които правят неща, коренно различни от това, за което са мечтали като деца.

 

С израстването ние се променяме, а с това и нашите вкусове и предпочитания. Погледът ни към света, целите, които си поставяме и очакванията, които имаме, също се изменят.

 

И точно в това се крие красотата на живота. Промяната е единственото нещо, което остава постоянно през целия ни живот. Колкото повече се опитваме да я спрем, толкова повече страдаме от това. 

 

Но как можем да се променяме и да продължим да се чувстваме добре?

Един от основните неща, които научих в кариерата си, е, че е много важно да правиш това, което ти доставя удоволствие. Когато правиш нещата, които обичаш, ще се будиш всеки ден с радост и очакване. Животът ти ще бъде много по-интересен и забавен. Ще споделяш с ентусиазъм и гордост за работата си. Ще се срещаш с вдъхновяващи за теб хора. Ще се развиваш в посоката, която обичаш. Ще обогатиш живота си в неподозирана дълбочина и измерение.

 

 

усмихната жена

 

Много от хората, които се обръщат към методите на енергийната психология като ТЕС (техники за емоционална свобода), защото са загубили интереса и тръпката в живота си. Чувстват се празни, изтощени и умът им се скита безцелно ден след ден.

 

Някои от тях (в това число и аз) избират изцяло да сменят курса и да превърнат интереса си с в професия и собствен бизнес. Да, първите години са трудни, липсва сигурността на редовната заплата, но за повечето щастието, което откриват, си определено си струва липсата на финансова стабилност.

 

Как да постигнеш щастието и успеха?

С упорит труд и постоянни усилия, можеш да превърнеш интересите в успешен бизнес, който да ти носи достатъчно приходи. Но за да го постигнеш, трябва да знаеш защо го правиш, каква е целта ти и как ще стигнеш до нея.

 

Всичко това може да бъде по-лесно, ако истински харесваш работата си. И макар че нито една работа не е перфектна и винаги има и негативни моменти, важното е да й се наслаждаваш и да се учиш от грешките си.

 

Според някои статистични данни до 80 процента от работещите хора са нещастни на работното си място. Така казано, вероятността да си една от тях е много голяма. И ако не си щастлива с работата си, защо не предприемеш стъпки, за да промениш това?

 

Някъде там има работа или сфера, която е идеална за теб.

 

Ако не знаеш каква е тя, не се отказвай и продължавай да я търсиш. Не можеш да откриеш идеалното нещо, ако не си опитала поне няколко различни варианта. Постигането на успех никога не се дължи на еднократни действия. Той изисква постоянство, усилия и позитивна нагласа.

 

 

жена лекар

 

Вярвам, че твоето призвание в този живот рано или късно ще те привлече към себе си. Твоята задача е да не спираш да опитваш. От собствен опит мога да ти кажа, че всичките курсове, обучения, практика и проучвания, през които преминах през годините, ме направиха по-силна, устойчива, психически стабилна и продуктивна.

 

Ако вече си открила призванието си…

А ако това вече се е случило и си открила идеалната сфера за теб (и четеш тези редове), нещо ми подсказва, че тя малко или много е свързана с работата с хора и терапията.

 

Ако си привлечена от духовното развитие, изпитваш нужда да помагаш на другите и/или вече използваш различни методи на терапия, но не си съвсем сигурна как да включиш ТЕС към него, имам решение за теб.

 

Заповядай в моето мини онлайн обучение „Как да интегрираш ТЕС в твоята терапевтична практика“. То ще се проведе на живо във Фейскбук всеки ден в периода 18 - 21 октомври, точно в 11 часа и е напълно безплатно. Ако се появиш на живо, освен, че можеш да задаваш въпросите, които вълнуват, ще получиш и специален подарък.

 

Последвай страницата на enepsy.bg във Фейсбук и разбери как успешно да направиш ТЕС част от своята успешна практика. 

 

 

P.s. Как се реализираха моите мечти?

Мечтите, за които ти споделих в началото, бяха около 5-6 годишна възраст. След това тотално ги забравих и исках други неща – мечтаех да стана художник или архитект. Дори положих значими усилия за това, но въпреки всички тях, не се получи.

 

В крайна сметка завърших технически университет и станах авиационен инженер. След това работих 15 години като преподавател в авиационен колеж. Покрай работата си със стреса и управлението на съня открих холистичния подход към здравето и живота като цяло. Завърших още едно висше образование и редица други курсове и сега помагам на заетите хора да постигнат спокойствие и хармония в живота си. Продължавам преподавателската си работа с курсове по ТЕС, специално насочени към активните хора.

 

Признавам си, че преди да седна да пиша този пост, не бях поглеждала на живота си точно през призмата на ранните детски мечти. Сега, докато пиша тези редове, съм изумена до каква степен детските ми желания са претворени в реалност десетилетия по-късно. И точно това ме вдъхновява да продължавам напред и да помагам на други да направят същото.

 

Не пропускай моето мини онлайн обучение „Как да интегрираш ТЕС в твоята терапевтична практика“ между 18 и 21 октомври на страницата ни във Фейсбук.

 


Гергана Радович

Холистичен терапевт, специалист по съня и преподавател по ТЕС

 
 
 
 
Здравей,
Аз съм Гергана Радович .
Холистичен терапевт, преподавател по ТЕС и мастер Ти-Тап треньор

Основател на Enepsy.bg и дългогодишен експерт по енергийна психология, ТЕС и управление на съня. Успешно помагам на хора, които страдат от безсъние, стрес и напрежение, да открият спокойствието и баланса в живота си. 

Тагове: Професионално обучение, Практици, ТЕС