Д-р Брус Липтън - мислите и чувствата на майката се отпечатват върху бебето в утробата


Д-р Брус Липтън - мислите и чувствата на майката се отпечатват върху бебето в утробата

Въпреки че дискусията кое е по-важно и определящо за развитието на човека – неговите вътрешни черти и заложби или средата, в която се ражда – продължава, не е тайна, че средата е тази, която е изключително значима за ембрионалното развитие.

Ембрионът представлява общност от клетки, които възприемат всичко от средата и се нагаждат към нея, за да оцелеят и се развият пълноценно.

Когато става дума за възприятията на ембриона, интересното е, че той вижда, чува и възприема света по начина, по който майката прави това, и той реагира с нейните чувства и емоции.

Ембрионът оцелява като използва хванителните вещества от кръвта на майката. Всеки лекар-акушер пита бременните си пациентки: "Давате ли достатъчно хранителни вещества на бебето?"

И това е страхотно, но не е достатъчно. Кръвта съдържа нещо повече от хранителни вещества. Кръвта съдържа всички интегриращи, координиращи и интеграционни молекули, които карат тялото да функционира и да се държи по определен начин. И плодът възприема същите сигнали през плацентата. Когато майката преживява нещо, ембрионът преживява същото нещо. Същите хормони преминават през плацентата и въздействат на ембриона. Това е програмата на природата за ускорен старт. 

Тъй като плодът не може да види какво се случва в света, той се осланя на преживяванията на майката и адаптира физиологията си, за да откликне на това, която тя вижда. 

Ако майката живее в страх, нейното тяло функционира в режим на защита и не произвежда хормон за растежа на плода. Това ще промени генетиката и физиологията на този ембрион, така че, когато се роди, да е готов да живее в страх.

Така двамата родители и хората около тях, колективно въздействат върху средата на майката и те са тези, които оформят генетиката и изразяването на детето чрез тяхното възприятие.Всяка една бременност трябва да бъде съзнателна!
Защото според акушер-гинеколозите това, което се случва по време на периода на бременността, е цялостно развитие с разгръщането на потенциала на гените. 


Това е процес, в който е погрешно да игнорираме ролята на майката или на детето! Ако погледнем ембриона, неговите органи, системи, мозък, той продължава да се развива седмица след седмица. Общото възприятие в момента е, че мозъкът на новороденото все още не  е напълно развит. Това е записано в книгите и учебниците, по които се преподава към настоящия момент.

Дори се предполага, че бебетата не усещат болка. Това е система от вявания, според която не е необходима упойка, за да се обреже бебе. Защо тогава бебето крещи? 

В действителност, мозъкът не е пасивен и функционира поне през половината време на ембрионалното развитие. Той е доста развит и разбира какво се случва и нагажда биологията си според възприятието, което преживява. 

Това, което се случва по време на бременността между родителите напълно влияе върху изразяването на това дете и върху негово бъдеще. Така че вместо да вярваме, че майката предоставя само хранителни вещества трябва да добавим този важен факт - тя предоставя информация!

Информация относно средата, защото е ориентирана към създаване на дете, което да оцелее в тази същата среда! И кой знае - ако ви се наложи да живеете в среда на война, тогава може би е по-добре да промените физиологията на детето, за да оцелее в тази среда.

Затова природата е създала гъвкава динамика за развитието на едно дете. И е важно да разберете, че вашите мисли и възприятия, докато носите дете в утробата си, не са само ваши - те принадлежат на детето и то ще се учи от тях. Сега започваме да осъзнаваме, че условията на средата от пренаталното развитие дълбоко повлияват физиолофията и развитието на детето. 

Ето един пример за теглото. Ембрионалното излагане на стресови хормони като кортизол, може да има последствия в зряла възраст. Например плъховете и овцете, изложени на стресови хормони в утробата се разждат по-малки. Когато ембионът е подложен на стресов хормон, се ражда по-малък и е по-вероятно по-късно да развие високо кръвно налягане в сравнение с тези, които не са били изложени на стрес. 

Скорошно изследване показва, че по-високите нива на кортизол по време на развитието на плода променят развитието на бъбреците, които са предназначени да филтрират кръвта. 
Като резутат детето ще развие по-малко неврони и няма да успее да се справя с проблемите на високото кръвно налягане по-късно в живота. Така че е много важно да се разбере, че преживяванията на родителите увеличават цялото физиологично и генетично проявление на ембриона им. 

И така отново стигаме до дебата за развитието на потенциала и интелигентността. Изследвания сочат, че 48% от интелигентността се определя от гените, а 52% се определя от средата. Което значи, че в напълно токсична и пагубна среда, можете да намалите интелигентността на детето си с 50%. И то само поради факта, че вие реагирате на тази среда.


Гергана Радович, холистичен терапевт, преподавател по ТЕС и мастер Ти-Тап треньор


Източник: Сдружение БАРЕП
">

 
 
 
 
Здравей,
Аз съм Гергана Радович
Холистичен терапевт, преподавател по ТЕС и мастер Ти-Тап треньор

Основател на Enepsy.bg и дългогодишен експерт по енергийна психология, ТЕС и управление на съня. Успешно помагам на хора, които страдат от безсъние, стрес и напрежение, да открият спокойствието и баланса в живота си. 
Запази час за консултация

Тагове: ТЕС