Интервю с Гергана


Интервю с Гергана

Здравейте! Аз съм Гергана Радович, холистичен терапевт, специалист по съня,  преподавател по ТЕС и Мастер Ти-Тап треньор.

 

Чрез създадената от мен EnePsy система помагам на претоварените и стресирани жени мениджъри да открият спокойствието и уверено да постигат професионалните си цели.

 

Ако ви е любопитно как стигнах дотук, вижте моята лична история.

 

Преди десетина години бях в особена ситуация – по същество без особени физически или емоционални проблеми, но се чувствах непрекъснато изморена, под напрежение и вечно изнервена, винаги заета, но не особено продуктивна, неудовлетворена от живота си, въпреки че имах постоянна работа, прекрасно семейство и приятели, бях в най-лошата физическа форма, в която съм била изобщо някога, както и без ясни перспективи за развитие пред себе си.

 

От една страна изглеждаше като да имам всичко, но от друга се чувствах ужасно. За сметка на това много добре знаех какво не искам, но не бях сигурна какво искам и най-вече как да го получа. Сега като погледна назад основният ми проблем беше пълната неудовлетвореност, която изпитвах от себе си във физически, а по-късно и в психически и емоционален план.

 

Аз съм деен човек и за определен период от време опитах различни неща – тренировки, различни курсове по интереси, сдобих се дори с куче, което да ме разхожда повече, спазвах популярни диети, приемах хранителни добавки, изчетох много литература за здравословния начин на живот и следвах различни съвети. Крайният резултат не беше задоволителен, да не кажа, че изобщо липсваше такъв. Ситуацията в лично и професионално отношение само се влошаваше.

 

Много ясно си спомням момента, в който нещата започнаха да се променят. Или моментът, в който ударих своеобразно дъно. Скоро след 30тия си рожден ден видях снимките от събитието и реших, че това вече е краят. Нещо трябва да се промени, защото не може на 30 да се чувствам и да изглеждам като на 60.

 

След като диетите не даваха никакъв резултат, разбрах, че само с добри намерения няма да стане и трябва да започна да се движа редовно. Така попаднах на първото блокче от пъзела – правилното движение, което е създадено точно за мен. Движение, което ме зареждаше с енергия, караше ме да скачам сутрин от леглото, защото нямах търпение да си направя упражненията за деня. Започнах да тренирам редовно, по 5-6 пъти седмично и се чувствах отлично.

 

Мина известно време и вече само движението не беше достатъчно. Исках повече. Открих, че като обърна внимание на това какво слагам в устата си, резултатите са още по-добри. Следваше един период, в който се образовах продължително по темата за храненето. Това беше второто блокче.

 

Същевременно работата ми беше свързана с водене на курсове по авиационна психология и физиология, включващи управление на стреса, комуникация, подобряване на съня, насочени основно към пилоти и авиационни техници. Задълбочих интересите и познанията си в областта на съня и умората. Обичах това, което правя, но не спирах да се питам по какъв начин то може да се свърже с другите ми две страсти – движение и хранене; чувствах, че нещо съществено липсва.

 

И в един момент това липсващо блокче се появи – открих енергийната психология и в частност техниките за емоционална свобода (ТЕС). Това ясно ми разкри, че ние като човешки същества не сме само физика, но имаме и емоции. Не че не го знаех, но не му бях обръщала особено внимание. Енергийната психология беше елементът, който завърши картината в главата ми. ТЕС ми позволи да се справя със страховете си, с неудовлетворението и липсата на дисциплина.

 

Прилагането на всеки един от тези елементи сам по себе си ми донесе промяна, но истинската промяна настъпи тогава, когато започнах да ги прилагам заедно. Тогава открих пълната сила на холистичния подход и исках да предам това на другите.

 

Като крайно практичен човек до известна степен бях скептично настроена, но споделях този метод с различни близки и не толкова близки хора. Тези, които избраха да го последват, постигнаха като мен промяна в личен и в последствие в професионален план. Започнаха да спят по-добре, влязоха в по-добра физическа форма, емоционалното им състояние се подобри, станаха по-спокойни и уверени в себе си, постигнаха и значими професионални успехи.

 

Така мисията в живота ми стана провокирането на здравословна промяна и установяването на баланс между физика, дух и емоции у хората, които са твърде заети, за да се погрижат за себе си. Знам, че с малки стъпки, но в правилната посока, може да се стигне много далеч, стига да има кой да те води и да ти подава ръка, когато закъсаш.

 

През годините на своята трансформация се сертифицирах като Мастер треньор по Ти-Тап, единственият такъв в извън Северна Америка и преподавател по ТЕС, сертифициран към Българската асоциация за развитие на енергийната психология (БАРЕП) и EFTMRA Великобритания. Член съм на Асоциацията за енергийна психология (АСЕР), Европейската асоциация по авиационна психология (ЕААР), Европейското дружество по медицина на съня (ESRS) и Българската асоциация за развитие на енергийната психология (БАРЕП).

 

Така постепенно създадох собствена терапевтична система – EnePsy система, която превръща стресираната и претоварена жена в спокойна и уверена професионалистка, и EnePsy Академия за практици по енергийна психология.

 

Гергана Радович

Холистичен терапевт