Как да намериш време за себе си


Как да намериш време за себе си

Каква част от свободното си време отделяш, за да се погрижиш за себе си? Ако отговорът ти е никакво или много малко, остани с мен, за да разбереш защо е важно да намериш такова време и как да го използваш наистина ефективно.  

 

Нека започна това видео с една кратка история, свързана с моя клиентка. С нея обсъждахме възможности за това да отдели поне някакво време на ден за себе си и защо не може да го постигне. Забележи, не става дума за много време, а за изобщо някакво време. Майка на две деца, с отговорна работа и желание за професионално развитие, тя се чувстваше притисната до стената без да има реално съществуваща причина за това.

 

Както самата тя сподели: „Чувствам се изморена, изнервена и нямам представа какво да направя, за да променя това.

 

Погледнато отстрани, всичко ми е наред. Имам работа, със съпруга ми се разбираме добре, имам добри деца, но само аз си знам как ставам сутрин и как издържам до вечерта. Чувствам се зле без да ми има нищо.“

 

Тази клиентка е само един пример за многото умни и успешни жени и мъже, които усещат, че нещо не е наред в живота им, но не могат да посочат конкретно какво е то, за да го преодолеят ефективно, така както решават професионалните си проблеми и предизвикателства.

 

Обикновено те се оплакват от умора, отпадналост, липса на мотивация, раздразнителност, лош сън, дори поява на хронична болка.

 

Ако и ти си сред тях, остани с мен до края на видеото, за да ти покажа начин да се справиш с това.

 

 

 

 

 

Всички тези признаци: преумора, напрежение, липса на ясен фокус и мотивация, влошен сън - са признаци за излизане от състоянието на баланс и могат да доведат до влошаване на здравословното състояние, лични и професионални неуспехи, ако не им се обърнне навременно внимание.

 

Когато сме в състояние на баланс, нашите тела са отлично работеща машина, в която физика, дух и емоция работят заедно. Когато има проблем в една от тези три сфери, другите две веднага реагират. От нас само се иска да обърнем внимание и да предприемем навременни мерки като се погрижим за себе си.

Но какво означава да се грижиш пълноценно за себе си?

 

Това е един от най-често срещаните въпроси, които моите клиенти ми задават.

 

В последните години на тази тема се отделя все по-голямо внимание, което несъмнено е добър знак, но в същото време разбиранията за нея са различни.

 

По мои наблюдения, хората първоначално поемат в някоя от следните посоки:

 

 

Ако малко си напреднал по темата, е много вероятно да си задълбочил работата си в някое от тези направления, но това невинаги означава, че си открил истинския баланс.

 

Виждала съм хора, които от години ходят от практика на практика без да прилагат нищо от наученото между отделните курсове.

 

Срещала съм и други, които твърдо смятат, че не се нуждаят от нищо и сами са си достатъчни.

 

И разбираемо любимата ми група са хората, които на натрупали известен опит, избрали са най-подходящото за тях и го прилагат редовно. С времето научават нови неща, които адаптират и прилагат за себе си. Разбираемо, това е най-малката трите групи.

 

Вярвам, че всеки в различните аспекти от живота си минава през тези три групи. Всяка една от тях има своето място и време и целта ми не е да осъждам някого, а по-скоро да предложа проверен маршрут, по който да минеш, ако се стремиш към това да откриеш баланса, който работи за теб.

 

За мен пълноценната грижа се основава на няколко важни неща:

 

1. Да се грижиш за физическото си тяло, като задоволяваш неговите базови потребности от достатъчно кислород, сън и почивка, храна, която доставя необходимите му микро и макронутриенти, качествена хидратация, подходяща двигателна активност.

 

2. Да обръщаш внимание на външния си вид без да го превръщаш във фикс идея. Ботоксът и липосукцията няма да ти донесат любовта, от която се нуждаеш. Ако преди време нашите баби или майки не са могли да си представят да излязат сред хора без червило, днес ситуацията е по-различна. Но приветливият, чест и спретнат външен вид продължава да отваря много врати.

 

3. Да отделяш време и грижи на емоционалното си състояние. Ако имаш работа, която те натоварва, може да откриеш, че като се прибереш се нахвърляш върху хладилника. Там намираш временно убежище, но на другия ден напрежението се връща отново. Затова по-разумно е да потърсиш начини да се справиш  с емоциите, а не да се опитваш да ги задушиш с храна, напитки или саморазрушаващо поведение.

 

4. Да имаш професионални стремежи и да развиваш странични умения. Това означава да имаш цели и лични интереси извън физическото оцеляване и рутина. Включително и тези на твоето семейство.

 

Твърде много жени се отдават прекалено много на децата, семействата, работата си, затова искам изрично да подчертая следното. Ти си самостоятелен индивид! Дори да имаш деца, вие сте отделни личности, всяка със своите потребности и желания.

 

Ако се превърнеш в робиня на децата си (или на съпруга си, или на родителите си), никой не печели от това, най-малко твоите деца. Ти, защото губиш своята идентичност, а те защото нямат добрия пример пред себе си на човек, който цени не само другите, но и самия себе си. Това вероятно е най-добрият урок, който можеш да им предадеш като родител.

 

5. Това води до поставянето на лични граници. Твърде много майки жертват себе си заради другите. Ако искаш да си здрава, семейството ти да е щастливо, а децата ти да бъдат самостоятелни личности, трябва да намериш начин и време за малко редовно самопомощ.

 

След всичко казано дотук, нека те попитам: Смяташ ли, че полагаш достатъчно грижи за себе си?

Ако не можеш да отговориш с просто Да или Не, имам още един въпрос: Щастлива ли си в този момент от живота си?

 

И ако отговорът ти е Не, тогава имаш нужда да се погрижиш за себе си сега.

 

Тук обикновено чувам „Гери, нямам време, имам работа, много съм изморена, имам деца, не знам как…“ и преди да ти покажа как да се справиш, нека ти споделя какво ще постигнеш, ако го направиш.

 

Какви са ползите от редовна и пълноценна грижа за теб самата?

 

· Ще постигнеш повече спокойствие.

· Ще можеш ясно да подредиш собствените си приоритети.

· Ще имаш по-добро здраве, повече енергия и повече сили за живот.

· Ще станеш по-търпелива – и с останалите – деца, партньор, колеги - и с нещата от живота.

· Така ще изградиш по-пълноценна връзка, а ако нямаш така, ще повишиш шансовете си да откриеш подходящ партньор.

· Ще бъдеш по-фокусирана и мотивирана, независимо с какво се занимаваш.

· И не на последно място – ще изглеждаш по-добре, ще спиш пълноценно и ще бъдеш щастлива.

 

Искаш ли да го постигнеш и то като отделяш само няколко минути на ден?

 

Ето и моят подарък за теб! Свали тази нова ТЕС медитация, която ще ти помогне да се отпуснеш и да направиш първата стъпка от пълноценната грижа за самата теб. Медитацията е напълно безплатна и много ефективна.

 

 

 

 

Прилагай я ежедневно и скоро ще забележиш резултати!

 

Ако това видео ти хареса, моля сподели го с твоите приятели и така заедно да им помогнем да се погрижат по-добре за себе си.

 

Гергана Радович

Холистичен терапевт, преподавател по ТЕС и мастер Ти-Тап треньор

 
 
 
 
Здравей,
Аз съм Гергана Радович
Холистичен терапевт, преподавател по ТЕС и мастер Ти-Тап треньор

Основател на Enepsy.bg и дългогодишен експерт по енергийна психология, ТЕС и управление на съня. Успешно помагам на хора, които страдат от безсъние, стрес и напрежение, да открият спокойствието и баланса в живота си. 
Запази час за консултация

Тагове: Стрес и тревожност, Липса на увереност, ТЕС