В страната на сънищата


В страната на сънищата

Изпитваш ли проблеми с безсънието и качеството на твоя сън?

 

Може би заспиваш късно или се будиш често през нощта, без да можеш да заспиш отново?

 

Или може би сутрин ставаш много трудно и след това през целия ден безрезултатно се опитваш да повишиш нивото си на енергия?

 

В тази статия и видео към нея ще откриеш как да се справиш с някои основни проблеми на безсънието. Видеото е от TEDx лекцията за съня, която изнесох през месец май, 2022 г. като част от TEDxMladost във Варна.

 

Тук ще откриеш как да разпознаваш основните симптоми на безсънието и некачествения сън и ще получиш няколко практични насоки за това как да подобриш съня и продуктивността си.

 

Темата за съня ми е интересна отдавна и от години се занимавам професионално с нея. След 15 години като авиационен инструктор в сферата на управление на съня и умората за летателни и кабинни екипажи и технически персонал, мога да кажа, че вероятно няма гледна точка и схващане за съня, което не съм чувала. Наричам ги митове, защото са много популярни, но неверни.

 

 

Нека ти покажа трите най-често срещани мита за съня.

 

Митове за съня


Мит 1 – Добрата подготовка и професионализмът могат да компенсират последиците от недоспиването.

 

След като прекарваме години в обучение и стремеж да постигнем по-голям личен, професионален и финансов успех, ни е трудно да повярваме, че нещо толкова просто и незабележимо като съня не е под наш контрол. Свикваме да смятаме, че умът управлява всичко, което се случва в тялото ни, включително и съня.

 

Неслучайно и едно от най-популярните схващания, когато става дума за съня е точно това – аз съм добър професионалист, мога да се справя с работата си, дори когато ми се спи. Изкушаващо и ласкаещо, но не вярно.

 

Когато прекараме повече от 16 часа в будно състояние, ние имаме естествена нужда да поспим. Едно изследване на НАСА сочи, че реакциите на хора, прекарали 18 часа сън в будно състояние, са като тези на хора с 0.8 промила алкохол в кръвта си (г/л). Само за справка, допустимото количество в България, за да седнеш зад волана, е 0.5 г/л.

 

Едни от най-големите катастрофи в световен мащаб, в различни сфери от живота, са допуснати от висококвалифицирани, но недоспали професионалисти.

 

Мит 2 – Всеки човек се нуждае от 8 часа сън.

 

Друго популярно схващане е, че всеки човек се нуждае от 8 часа сън на денонощие. И да, и на. Нашата потребност от сън е строго индивидуална, така както и останалите потребности – от храна, от секс, от почивка. Повечето хора (вероятно около половината население на земята) има нужда от 8 часа, докато останалите се нуждаят от по-малко или повече.

 

Мит 3 – Може да се свикне с по-малкото количество сън.

 

Още едно разбираемо, но напълно погрешно схващане. В различните периоди от живота си, човек се нуждае от различно количество сън. Бебетата спят почти постоянно, малките деца и тийнейджърите имат нужда от 14-16 часа сън на денонощие, възрастните – между 7 и 9. Разбира се, има и изключения от правилото. Смята се, че между 1-3% от хората в световен мащаб имат нужда то 3-4 часа сън на денонощие, за да функционират адекватно. Вие от тях ли сте? Погледнато чисто статистически, може и да има няколко човека в залата, които отговарят позитивно, но не е задължително.

 

Не можем да свикнем с по-малкото количество сън и да функционираме оптимално. Това, обаче, с което можем да свикнем, е да недоспиваме системно и да оперираме на много базово ниво.

 

Как да разбереш имаш ли проблеми със съня?

Ако…


Ако отговаряш с Да, на един или повече въпроси, вероятно страдаш от недостиг на качествен сън.

 

Открий повече: ТЕСТ за самооценка на качеството на съня.

 

Основни причини за недоспиването

За проблемите на съня се заговори неотдавна, въпреки че те съществуват много отдавна. Разбираемо. Специалисти, занимаващи се с темата, свързват началото на безсънието и некачествения сън с възникването на електрическата крушка. Защо? Ами защото качеството на съня, зависи до огромна степен от светлината около нас.

 

Две глобални изследвания на Филипс през 2015 и 2017 година, включващи развитите икономики в света, показват, че 97% от хората смятат, че сънят е важен за тях. 57% вярват, че той може да се подобри, но не правят нищо за това и най-шокиращото е, че 8 от 10 запитани казват, че има по-важни неща от съня – семейство, работа, забавления.

 

В крайна сметка реалността сочи, че в развитите и развиващите се икономики в света – в това число САЩ, Австралия, Япония, Германия, Бразилия, Великобритания около 30% от работещото активно население системно не си доспива, тоест спи под 7, дори 6 часа на денонощие. Което пренесено в цифри, струва милиарди в болнични, отсъствия от работа и неефективен персонал, дремещ зад бюрото.

 

Основните причини, които тези данни определят, са стрес и тревожност, страхове за бизнеса и финансовото състояние, лоша хигиена на съня, незнание за истинската роля на съня и ползите от него.

 

Най-важното тук е, че почти всички от тези фактори са преодолими, но… изискват активни действия и намерение.

 

Ползи от качествения сън

Ако има едно хапче, което може да приемеш и то да подобри всяка клетка, тъкан, орган, процес и функция в тялото и в живота ти, това хапче се нарича „добър сън“.

 

Макар учените все още да спорят каква точно е основната функция на съня, знаем, че качественият сън:

 

 

Как да спиш пълноценно всяка нощ?

Част от работата ми с клиенти е свързана с подобряване на качеството и количеството на техния сън и живот като цяло. Основните неща, на които ги карам да обърнат внимание, за да подобрят живота си в посоката, която желаят, са в три основни направления:

 

 

Ако приложиш тези съвети, но откриеш, че твоите проблеми със съня продължават и ти причиняват значителна дневна сънливост, в моята нова книга ще откриеш начини да се справиш с тях, чрез изграждане на ясни и конкретни навици на сън и живот.

 

Можеш да я поръчаш оттук. До края на април, 2023 г. всяка поръчка идва с подарък – Дневник на съня, който е твоят безценен помощник в овладяването на недоспиването.

 

 

Гергана Радович, холистичен терапевт и специалист по съня


Тагове: Научи повече, Безсъние и умора, Най-нови