Техники за емоционална свобода (ТЕС) - приложение, основни точки и конкретни рецепти


Техники за емоционална свобода (ТЕС) - приложение, основни точки и конкретни рецепти

За кого е ТЕС


Техниките за емоционална свобода - по-познати като ТЕС или потупване - са най-разпространеният метод от енергийната психология в настоящия момент. ТЕС комбинира акупресура със словесни изкази и така позволява поставянето на всеки един проблем в неутрална когнитивна рамка (Church, 2013).  


Всяка ТЕС практика се основава на специфична формула, която може да се приложи за почти всяко убеждение, проблем или травмиращ спомен. Сред тях са:

 

 

Освен за отстраняване на негативни преживявания, ТЕС може да помогне за постигане на повече успех и удовлетворение във всяка сфера на живота като:

 

Ако търсиш решение на някой от горните проблеми или искаш да постигнеш повече в личен или професионален плат, тази статия е първата крачка към промяната.


През последните 10 години ТЕС търпи бурно развитие и се радва на огромен изследователски интерес, като постепенно започва да навлиза във всички сфери на живота. 


Създателят на ТЕС Гари Крейг дефинира основния принцип, върху който се градят техниките, а именно, че "причината за всички отрицателни емоции е разстройство в енергийната система на тялото”. Чрез ТЕС ние разполагаме с лесен и ефективен начин за възстановяване на баланса в тялото. 

 

Защото всеки заслужава и може да постигне живот, в който да се чувства щастлив и в безопасност, да бъде обичан, да живее без болка и да се радва на настоящето, като в същото време държи инструментите за тази промяна в собствените си ръце и единственото, от което се нуждае, е малко помощ, за да тръгне в правилната посока.


ТЕС може да се прилага безопасно и ефективно при 

 

След подходящо обучение буквално всеки може да усвои и да използва ТЕС самостоятелно и така да се освободи от множество по-малки или по-големи тревоги, травматични спомени и дългогодишни проблеми.


ТЕС може да се използва както за разрешаване на лични, така и за подпомагане на другите. Така в ръцете на професионалистите, които помагат да другите да оздравеят или да постигнат повече в живота си, ТЕС се превръща в мощен инструмент за ускоряване на изцелението.


Няколко примера за професионално приложение на ТЕС...

 

Какво е ТЕС


ТЕС може да ти помогне да постигнеш най-доброто, на което си способен. В същото време неговото прилагане е изключително лесно и след подходящо обучение, всеки може да го прави самостоятелно за себе си или за другите. 

 

ТЕС е ефективно средство за освобождаване от емоционални проблеми, физическа болка, травми, фобии, зависимости, вътрешна неудовлетвореност, заболявания, стрес и други. ТЕС е част от практиките в енергийната психология и позволява постигането на бързи и трайни резултати в рамките на от няколко минути до няколко сеанса при сериозни проблеми като например посттравматично стресово разстройство.

 

ТЕС е сравнително нова техника, но е базирана на хилядолетни традиции и обединява най-доброто от Изтока и Запада. Подобно на акупунктурата и акупресурата, при ТЕС се въздейства върху енергийните меридиани в тялото. 


Наричат ТЕС “акупунктура без игли”, защото при всяка ТЕС практика се потупва с върха на пръстите по определени акупунктурни точки и така се въздейства директно върху енергийната и оздравяваща система на тялото.


При ТЕС клиентът потупва върху акупресурни (акупунктурни) точки, докато повтаря определена фраза (установка). Това твърдение изказва проблема, но го опакова по специфичен начин. 


Всяко твърдение (установка) започва с  “Въпреки че”, добавя се проблема и завършва с “Приемам и обичам себе си.” Тази специфична формула произтича от когнитивната терапия и терапията на експозицията. Експозиция е припомняне на ситуация, проблем или убеждение. Чрез ТЕС вместо да се опитваш да отречеш, забравиш или да мислиш позитивно за проблема, можеш да го приемаш такъв, какъвто е, за да направиш стъпки към неговото преодоляване.


Открий как точно да използваш ТЕС, за да постигнеш повече в живота си:

">

 

Как работи ТЕС
 

От хилядолетия древните култури по света знаят, че животът се дължи на жизнената енергия или сила, която протича в тялото по енергийни меридиани. Когато тази енергия тече свободно и безпрепятствено, ние сме здрави и щастливи. Всяка негативна емоция или мисъл, която преживяваме има силата да блокира тази енергия и да доведе до влошаване на физическото или психическото ни състояние. 


Така на дълбоко ниво съществува пряка връзка между физическото тяло и емоционалното състояние. Всяко блокиране на енергията води до нарушаване на съвършената хармония на тялото и живота ни.


Затова всяка болка или заболяване могат да бъдат проследени до своята първопричина – негативните емоции, които са блокирали естественото протичане на енергията в тялото и са нарушили баланса. 


Тази връзка между емоциите и тялото е двупосочна – от една страна физическите симптоми причиняват емоционален дистрес, а от друга - неразрешените емоционални проблеми се изразяват чрез физически симптоми.


Когато открием, осъзнаем и освободим основната причина за нещастието си, тялото ни само ще открие своя естествен баланс. Ако му дадем шанс за възстановяване и го подкрепим по този път съзнателно – чрез промяна на ежедневните си навици за хранене, сън и движение - ние можем да изцелим себе си и да намерим щастието и баланса в живота си.  


ТЕС е приложим за всеки и във всяка ситуация. Той може да улесни и подкрепи това, което работи, и да премахне потребността или зависимостта от това, което не работи. 


Той вероятно е най-лесният начин за промяна и израстване, който прилаган ежедневно, може да доведе до пренаписване на негативните модели и преживявания и заменянето им с нови и позитивни модели на възприятие на света. 


При всяка ТЕС практика първо обръщаме внимание на това, което представлява проблем в настоящия момент - негативна емоция като страх, срам или гняв, тревожност или физическа болка, и след това се работим чрез потупването за неговото отстраняване. 


 Акупресурата и акупунктурата успокояват. Изследвания с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) показват, че акупунктурната терапия регулира частите от мозъка, които се активират по време на стресова ситуация. Човек, който си спомня негативно преживяване, има силно активирани емоционални части на мозъка (част от лимбичния мозък). При въздействие върху акупунктурните точки, тези мозъчни области се успокояват. 


При ТЕС се потупва с върха на пръстите върху акупунктурни точки, това изпраща успокояващи сигнали до мозъка и така възстановяваме енергийния и емоционален баланс на тялото.

 

Исторически основи на ТЕС

 

ТЕС може да е сравнително нов метод (възниква през 90-те години на двадесети век), но неговите исторически основи стъпват върху редица открития в областта на физиката и психологията през изминалите столетия.

 

Физика:

Психология:

В наши дни лесният начин на прилагане, бързите и трайни резултати и наличието на стандартен протокол за прилагане на ТЕС, го прави подходящ за провеждане на научни - в това число и клинични - изследвания. 


Ако се интересуваш от професионалното приложение на ТЕС, виж повече за научните доказателства, подкрепящи ТЕС.

 

Основни ТЕС точки

 

ТЕС представлява потупване с върха на пръстите върху конкретни акупунктурни точки, разположени върху главата, горната част на тялото и пръстите на ръцете. Акупунктурните точки върху кожата имат хиляди пъти по-ниско съпротивление от това на съседните точки и въздействието върху тях е директно въздействие върху енергийната система на тялото.


За да се усети този ефект е нужно да се потупва или леко да се масажира областта на точката.


В това видео можеш да се запознаеш и нагледно с точките на потупване. 

">

 

Изцеление с ТЕС

 

Редовното прилагане на ТЕС може да подобри всеки един аспект от живота на човек. Над 100 са научните изследвания, които показват ползите от ТЕС при различни физически, емоционални и психически състояния. 


Всеки човек се сблъсква с различни по степен и значимост проблеми в живота си. Много от тях са лесно преодолими с помощта на ТЕС, но други изискват сериозна и продължителна работа с квалифициран специалист по ТЕС. 


Аз съм Гергана Радович, холистичен терапевт, специалист по съня, преподавател по ТЕС и мастер Ти-Тап треньор с дългогодишен опит. Чрез създадената от мен EnePsy система помагам на претоварените и стресирани жени да открият спокойствието и уверено да постигат професионалните си цели.


Моята EnePsy система се гради върху три основни стълба: емоционален баланс, пълноценен сън и жизнен тонус. Сам по себе си всеки стълб в системата е много важен, но вярвам, че само когато се обърне внимание и на трите едновременно, може да се постигне трайно физическо, психическо и емоционално здраве.

 

Това, което ме отличава е, че имам 15-годишен опит като авиационен инструктор в управление на стреса, умората и съня на летателните екипажи и други категории авиационен персонал.


В работата ми с клиенти поставям фокус върху постигането бързи и дълготрайни резултати с малки, но редовни усилия. 


Благодарение на всичко това, клиентите ми могат да се освободят от стреса, да подобрят здравето и външния вид, да хармонизират отношенията с близки хора, да подобрят качеството на съня и да постигнат успех и увереност в професионалната сфера.

 

Ако ти е любопитно как стигнах дотук, виж моята лична история.

 

Ако търсиш конкретно решение на проблем или просто съвет, ще се радвам да се запознаем на безплатна опознавателна среща. Можете да запазиш час тук.

 

Най-често задавани въпроси за ТЕС


Едни от най-често задаваните въпроси, които получавам за ТЕС са свързани с начините на прилагане на техниките, честота на прилагане и резултатите, които могат да се постигнат. 

Ако сега започваш да прилагаш ТЕС или искаш да развиеш уменията си по-добре, тук ще откриеш най-важните неща, на които да обърнеш внимание.

 

Едно от най-важните неща, които трябва да се знаят за ТЕС е, че всеки може да се научи да го прилага самостоятелно и техниките нямат странични ефекти. ТЕС може да се използва в различни ситуации и на различни места - сутрин за настройване за деня, вечер като подготовка за заспиване, и при нужда през деня - за справяне с негативни преживявания или вредни навици.

 

ТЕС може да помогне за разрешаване на редица проблеми като:

 

Освен за отстраняване на негативни преживявания, ТЕС може да помогне за постигане на повече успех и удовлетворение във всяка сфера на живота като:

 

Основните точки на потупване се намират върху главата, горната част на тялото и върха на пръстите. Ще ги откриеш в това видео "> .

 

Винаги можеш да откриеш проблем, върху който да работиш с ТЕС. Ако се чувстваш зле физически, емоционално или психически, можеш да избереш един от най-неприятните симптоми и да прилагаш ТЕС върху него.


Ако желаеш да се освободиш от вредни навици като преяждане, консумиране на нездравословни храни или напитки, мързел, лошо управление на времето или други подобни, можеш да започнеш да прилагаш ТЕС върху всеки един от тях.


Ако се страхуваш от нещо - например наближаващ краен срок, пътуване или имаш фобия, можеш да прилагаш ТЕС върху всеки един от тях. Забележка: При силни страхове, тревожност, паник атаки и други интензивни състояния е важно да се обърнеш към подготвен специалист, който да ти помогне да се справиш с тях. Много е трудно, дори невъзможно, сам да се справиш с подобни страхове.

 

Всяка ТЕС практика е ефективна, когато използва думи, най-добре описващи проблема или усещанията и емоциите, които той предизвиква. Така казано, правилните думи идват от теб и това, което усещаш като най-подходящо за случая. 


Същевременно, създаването на дълги и ефективни ТЕС рецепти, особено при работа с други хора, изискват подходящо обучение и практика. Ако това е нещо, към което се стремиш, повече информация за предстоящите обучения по ТЕС ще откриеш тук.

 

Почти невъзможно е да си навредиш с ТЕС, ако го използваш по правилния начин. Все пак имай предвид, че техниките за емоционална свобода са средство за самопомощ, което все още се намира в експериментален етап и макар че има стотици доказателства за неговите ползи, е възможно да не може да помогне в твоя случай. Винаги, когато имаш съмнение, за здравословното си състояние или изпитваш болка, се консултирай първо с квалифицирано медицинско лице.

 

 

Често резултатите с ТЕС са бързи и дълготрайни. Но има случаи, в които те не настъпват толкова бързо и причините за това са различни. Сред тях могат да бъдат:

Поздравления, че си готов да усвоиш ТЕС професионално! По този начин ще помогнеш не само на себе си, но и на много други хора да постигнат живота на мечтите си.


За да усвоиш ТЕС в дълбочина, е необходимо да посетиш професионален курс за практици по ТЕС (ТЕС Ниво 1 и 2). На него ще:

Да, ако искаш да работиш ефективно, пълноценно и безопасно с друг човек, е важно да посетиш курс за подготовка на практици по ТЕС (ТЕС Ниво 1 и 2).

 

ДА! Тук ще откриеш постоянно обновяващ се списък от научни доказателства, свързани с ТЕС.

 

Към настоящият момент ТЕС спада към онези пет процента от психологически практики, които търпят най-мащабно изследване и проучване от редица водещи университети и уважавани институции в света.

 

 Да! Сред тях са: 

 
 
 
 
Здравей,
Аз съм Гергана Радович
Холистичен терапевт, преподавател по ТЕС и мастер Ти-Тап треньор

Основател на Enepsy.bg и дългогодишен експерт по енергийна психология, ТЕС и управление на съня. Успешно помагам на хора, които страдат от безсъние, стрес и напрежение, да открият спокойствието и баланса в живота си. 
Запази час за консултация

Тагове: Стрес и тревожност, Липса на увереност, Спокойствие, Научи повече, ТЕС