Пренареждане на матрицата


Пренареждане на матрицата
 
Как възниква методът пренареждане на матрицата?

Пренареждането на матрицата с ТЕС е много силен способ за трансформация и освобождаване от минали травматични събития, преживявания и емоции. Той възниква през 2006 г. По думите на неговия създател Карл Доусън, методът по пренареждане на матрицата възниква случайно. В една от сесиите със своя клиентка, той я кара да се върне към определен спомен от миналото, който й причинява тревожност. Докато разпитва клиентката си за повече детайли около въпросната ситуация, тя споделя, че вижда миналото си Аз толкова ясно, че може да потупва върху него. Така Карл слага началото на нещо, което по-късно се превръща в изключително силен начин за преодоляване на негативни емоционални и физически състояния.
 
Повече за пренареждане на матрицата можете да откриете в двете книги на Доусън – Пренареждане на матрицата с ТЕС (в съавторство със Саша Аланби) и Промени убежденията, промени живота си с ТЕС (в съавторство с Кейт Мерилат).
 
Основният принцип, залегнал в пренареждане на матрицата, е, че всичко е създадено от вибрираща енергия и е обединено в едно цяло – полето на Матрицата. Всички наши мисли достигат до полето и се връщат обратно като наши преживявания. Така ние самите сме създатели на собствените си преживявания чрез собствени си мисли и емоции. По този начин привличаме повече от това, за което мислим (било то позитивно или негативно). От гледна точка на еволюцията, негативните преживявания са тези, които се съхраняват по-трайно, защото от тях зависи физическото оцеляване на индивида. Затова не е чудно, че когато се страхуваме от нещо и непрекъснато мислим за него, то рано или късно настъпва.
 
За някои тази теория може да изглежда налудничава, но за всеки, който се е докоснал и има опит с тематиката, тя звучи по-скоро естествено и разумно. Идеята за подобна единност се базира на редица научни изследвания от първата половина на двадесети век.
 
Концепцията за Матрицата на енергията възниква през първите десетилетия на миналия век, когато изтъкнати имена на науката като Макс Планк, Алберт Айнщайн и други създават квантовата теория на полето.
 
През годините теорията за единността намира все повече поддръжници.
 
Техниките за емоционална свобода (ТЕС) залагат на същия принцип. Те са мощно средство за препрограмиране на стари убеждения, които възприемаме още докато деца. Но пренареждането на матрицата може да постигне дори повече, отколкото ТЕС, защото само за няколко минути можем да се освободим от негативните преживяванията, които носим със себе си от години. По време на реализиране на събитието, особено ако то е силно негативно, част от нас се отделя и отива в Матрицата. Тази дисоциирана част се превръща в енергийна холограма или ЕХО. В Матрицата няма днес и вчера, там всичко е днес. Така това ЕХО, заедно с всички други, образувани по същия начин, остават постоянно с нас, дори и след години. Точно поради тази причина, старите и болезнени спомени ни причиняват същата болка много по-късно. Негативната енергия на преживяното остава в полето и продължава да привлича негативни преживявания, свързани с тази енергийна вибрация.
 
Тези, които се интересуват повече по темата, могат да намерят по-подробна информация по темата в книгата на Грег Брейдън Божествената матрица или в книгата на Брус Липтън Биология на убежденията. Според Липтън клетките нямат памет, но имат миниатюрни антени, с които се включват в полето и възприемат информация от него. Това им позволява да се адаптират към неосъзнатите картини в Матрицата и може да доведе до възникване на физически и умствени проблеми. Но тези антени могат да възприемат и нови, позитивни картини, така да създадат нови невронни мрежи в мозъка и в крайна сметка да променят ДНК и старите и негативни убеждения.
 
Как се създава ЕХО? 

Пренареждането на матрицата се основава на предпоставката, че в момента на възникване на травматичното събитие (насилие, война, развод, катастрофа и други) ние сме безпомощни и безсилни да реагираме по естествения начин за реакция на стреса – да избягаме или да се борим. Вместо това избираме третия път - замръзваме. Тогава част от нас се отделя и се запазва в Матрицата. Това Доусън нарича ЕХО. Тук трябва да се отбележи, че различните хора преживяват травматичните събития по различен начин, както и че самите събития са с различна степен на травматичност, но силата им в крайна степен се измерва според начина, по който ние ги възприемаме. Дори незначителни събития за възрастния човек могат да бъдат възприети като силно стресови за малкото дете. По правило, колкото по-безпомощни се чувстваме в момента на събитието, толкова по-голяма е травмата.
 
Замръзването се наблюдава сред животните в природата, които са заплашени от смъртна опасност. Замръзването им позволява да приемат смъртта безболезнено. Когато опасността отмине, животното започва силно да трепери и физически се освобождава от стреса.  
 
При нас хората треперенето не се приема като естествена реакция за освобождаване от стреса. Дори по-скоро, ако видим човек, който трепери, му казваме да се успокои, без да му дадем време да остави емоцията да си отиде. Все още на тази трета възможна реакция на не се обръща недостатъчно внимание.
 
Създаването на ЕХО върви ръка за ръка с възникването на определена форма на амнезия. Това, че не си спомняме съзнателно дадено събитие, не значи, че сме се отърсили от него. Напротив – то е запечатано завинаги в подсъзнанието ни (поне докато не се освободим от него) и диктува нашето бъдещо поведение. Оттук произтичат няколко неща:

За подсъзнанието ни тези спомени не са минали, а представляват реална част от настоящето (за него няма минало и бъдеще, само настояще).

Необходимо е огромно количество енергия, която да блокира съзнателния достъп до тези спомени и тяхното поддържане в Матрицата.

Убежденията, които са формирани въз основа на тези събития, все още са валидни и определят начина, по който живеем.

И най-вече – докато поддържаме травмата на ЕХОто, ние реагираме по един и същи начин на сходни събития, които дори не представляват заплаха за възрастния човек (например страх от паяци).

Това увеличава стреса, тревожността, страха и фобиите.

Според Доусън огромна част от негативните убеждения и възгледи за заобикалящия свят се образуват докато бебето е в утробата на майка, по време на раждането и в първите 6-7 години от живота, най-често по време на травмиращи събития.

Така например убеждението, че светът не е безопасно място може да е възникнало въз основата на сцена, при която бащата крещи или посяга на майката, а малкото дете е непосредствен наблюдател. Детето няма изградените филтри за възприемане на света около себе си и не може да си създаде правилна оценка на случващото се. Напротив – то вижда как най-важният човек в неговия свят (майката) е заплашена и оттук формира убеждението, че светът е опасен.
 
По-късно това убеждение може да се изяви на физическо ниво, например чрез проявата на алергия. Понякога алергенът може да е бил част от обстановката по време на самото събитие – например кошница с плодове на масата или растения в стаята. Възрастният човек не помни конкретната случка, но проявява алергията си всеки път, в който попадне в сходна ситуация.
 
Какъв е процесът на пренареждане на матрицата
Процесът през който се преминава, за да се освободи негативната емоция, която ЕХОто задържа, е сравнително прост и в същото време изключително мощен. Когато освободим травмата, ние позволяваме на подсъзнанието да се почувства в безопасност и да спре да следва един и същи модели на поведение.
 
Стъпките, през които процесът преминава, са няколко:
 
Клиентът си припомня сцена от миналото и идентифицира ЕХОто си.

Свързва се с него и се опитва да научи повече за събитието и да идентифицира формираните убеждения и емоции.

С помощта на терапевта клиентът потупва виртуално върху ЕХОто, за да му помогне да освободи негативните емоции.

В тази част от процеса клиентът може да помогне на ЕХОто да промени преживяното или да изкаже неща, които са останали неказани в миналото (например сбогуване с близък човек). Тук е подходящ момент и да се разберат негативните убеждения, които все още са активни в живота на клиента.

Терапевтът помага на клиента да определи и изчисти всички негативни аспекти от преживяното, така че ЕХОто да се почувства спокойно и в безопасност.

Процесът завършва със създаване и запечатване на позитивна картина (когато е възможно).

На този етап клиентът е по-спокоен и гледа по-оптимистично на бъдещето. В някои случаи негативните убеждения се променят само с въздейстието върху един спомен, но при други е необходимо по-дълбока изследователска работа.

От опита си мога да споделя, че пренареждането на матрицата е изключително ефективен способ при отработване на внезапна загуба на близък човек. Смъртта на родител или дете никога не е леко събитие, но последствията от него могат да бъдат неочаквано тежки и да оказват негативно въздействие с години. Обикновено подобни събития са придружение от вина, страх, мъка, съжаление и много други. Мъката от загубата на близък човек е естествена и разбираема, но чувството за вина не е и ние можем (и трябва) да се освободим от него. За съжаление доста хора смятат, че ако се освободят от чувството си за вина или другите негативни емоции, ще забравят за починалия, което е силно погрешно. Запазването на негативните емоции може да провокира проявата на физиологични и емоционални състояния, болка, тревожност, безсъние и много други. Не е случайно, че сериозни физиологични или емоционални състояния се отключват след подобни събития.
 
Естественият резултат от процеса по пренареждане на матрицата е създаването на нов свят, в който се чувстваме силни и в безопасност. Това намалява стреса, повишава защитните сили на организма и ни позволява да живеем пълноценно, да бъдем успешни във всяка насока от живота си, да се освободим от физическата и емоционална болка. Способни сме да създадем настояще и бъдеще, каквото желаем, а не такова, от което се страхуваме (нали помните – привличаме това, за което мислим, независимо дали е позитивно или негативно). И понеже сме едно цяло със света и хората около нас (основната предпоставка на Матрицата), ние влияем и на тях, което ни помага да изградим пълноценни и равностойнни отношения, базирани на любов и приемане.

Така създаваме бъдеще като променяме миналото.
 
Вижте една от многото споделени истории, за жена, която в рамките на една 60-минутна сесия се освободи от миналото, и сега с радост казва, че най-после е щастлива. 
 
Ролята на терапевта
Една от много силните страни на ТЕС и пренареждане на матрицата е че това са методи, които всеки може да прилага сам, но работата с квалифицират терапевт може да доведе до по-бързи, по-цялостни и по-дълготрайни резултати.
 
Ролята на терапевта в сесията е да насочва и превежда безопасно клиента през спомени, на които той сам трудно би отишъл. Той предлага обективен поглед върху ситуацията и често вижда взаимовръзки и причини, които иначе биха останали незабелязани от клиента.
 
Често много клиенти споделят, че в сесията излизат случки, за които те нямат съзнателен спомен (включително от ранна детска възраст), както и че не са били способни да достигнат до подобна дълбочина, когато са работили самостоятелно.
 
Това не е никак учудващо, защото една от задачите на подсъзнанието е да блокира съзнателния достъп до травмиращите преживявания. Тук се появява необходимостта от добре подготвен и внимателен терапевт, който да помогне на клиента да се освободи от травматичните преживявания по безопасен за него начин.
 
И не на последно място някои клиенти не успяват да открият случка от живота си, върху която да приложат пренареждане на матрицата. Това е нормално и очаквано. Подготвеният терапевт може да им покаже други начини, по които да постигнат това, или да проведе пълноценна сесия с други от методите, които владее.
 
Никога не е късно да промените своето минало и е много лесно да започнете. Потърсете можете да потърсите книгите, които споменах по-горе, или да изберете по-лесния начин и да се свържете с мен за опознавателна сесия. На нея ще се запозная в вашата ситуация и ще ви предложа варианти за решение. 
 
Гергана Радович

Холистичен терапевт, сертифициран преподавател по ТЕС и посланик на пренареждане на матрицата с ТЕС към БАРЕП и EFTMRA Великобритания
 
 
 
 
 
Здравей,
Аз съм Гергана Радович
Холистичен терапевт, преподавател по ТЕС и мастер Ти-Тап треньор

Основател на Enepsy.bg и дългогодишен експерт по енергийна психология, ТЕС и управление на съня. Успешно помагам на хора, които страдат от безсъние, стрес и напрежение, да открият спокойствието и баланса в живота си. 
Запази час за консултация

Тагове: Стрес и тревожност, Липса на увереност, ТЕС